Nadine, 16

"ÔÇťAntidepressiva: ik had er hoge verwachtingen van. In mijn hoofd waren dat echt gelukspilletjes: je nam ze in en voelde je meteen weer helemaal beter. Alle zorgen en al dat verdriet zouden als sneeuw voor de zon smelten. De realiteit bleek heel anders.

Vol goede moed en met torenhoge verwachtingen begon ik ermee. Maar ik heb me echt nog nooit zo lamlendig gevoeld als die eerste dagen: ik kon amper slapen, had totaal geen eetlust meer. Eigenlijk had ik nergens nog zin in. Ik raakte er helemaal van in paniek. Gelukkig kon mijn huisarts mij geruststellen. Mijn reactie bleek heel normaal. Antidepressiva werken pas echt goed na vier weken. En inderdaad: na een paar weken voelde ik me alweer een stuk rustiger en kon ik ook terug goed slapen.

Ik neem mijn medicijnen nu al 8 maanden, maar ik ben wel al aan het afbouwen. Mijn hele leven aan de antidepressiva: dat zie ik niet zitten. Maar van de ene dag op de andere stoppen, is ook niet goed , zegt mijn therapeut. Binnen een paar maanden hoop ik het weer zonder medicijnen te redden."